3 nieuwe distilleerderijen.

3 nieuwe distilleerderijen op het International Whisky Festival in Den Haag

WIN Dranken B.V. is buitengewoon trots haar 3 nieuwste leveranciers te kunnen presenteren. Tijdens het International Whisky Festival vielen de whisky’s (en deels nog spirit) zeer goed in de smaak van de aanwezige whiskyliefhebbers.

Deze 3 distilleerderijen vertegenwoordigen elk een andere regio, elk een andere filosofie en dus ook elk verschillende smaken en karakters. Van zuid naar noord presenteren wij u:

The Cotswolds Distillery

The Cotswolds is een prachtig glooiend natuurgebied in het midden van Engeland. Nadat de Amerikaan Daniel Szor vanuit Londen naar de Cotswolds verhuisde bedacht hij zich dat dit een prachtige plek zou zijn voor een mooie, kleine distilleerderij. Wat kon er mooier zijn dan een lokale Engelse whisky te drinken in de lokale pubs.

In het (erg) kleine Stourton werd een hele mooie kleine distilleerderij gebouwd die vernoemd werd naar de Cotswolds. Vervolgend werd besloten om alle benodigdheden voor het produceren van de whisky (en gin en likeuren) lokaal te zoeken. Alles wat gebruikt wordt in de productie komt van binnen een straal van 10km van de distilleerderij. Alle graan komt van de lokale boeren, de “maltings” in Warminster zijn de oudste in Groot-Brittannië waar alleen “floor-maltings” worden gebruikt en de rest gebeurd op de distilleerderij.

De mooie koperen ketels komen van Forsyth’s in Schotland en de vaten worden speciaal geselecteerd in Amerika. Dit zijn zowel voormalige bourbon vaten als wijnvaten. Deze vaten worden helemaal opnieuw behandeld en gebrand om zoveel mogelijk smaak en karakter mee te geven aan de whisky.

De rijping vindt deels plaats in de warehouses bij de distilleerderij en deels in hele oude warehouses onder de rivier de Mersey in de havens van Liverpool.

Dit alles heeft geresulteerd in een heerlijk smaakvolle whisky.

Smaaknotitie:

Neus: tonen van honing en butterscotch met fruit (abrikozen en perzik). Marsepein en lichte vanille.

Smaak: tannine rijke gerst met basterdsuiker, gekarameliseerde sinaasappelmarmelade, acacia honing en custard. Met precies de juiste hoeveelheid kruiden (gember en peper)

Afdronk: lang en pittig met donkerrood fruit en toffee.

Annandale Distillery

De Annandale Distillery is oorspronkelijk opgericht en gebouwd in 1836. Nadat Johnnie Walker de distilleerderij kocht in 1895 werd deze ook gesloten in 1918. In 2011 begon Professor David Thompson met de restauratie van de distilleerderij en de 2 overgebleven warehouses. De vervallen gebouwen zijn fantastische mooi gerestaureerd en deels herbouwt en op 15 november 2014 werden, na bijna 100 jaar, de eerste vaten afgevuld. Het kleine stadje Annan, nabij Dumfries in de zuidelijke Lowlands heeft hiermee een attractie van formaat gekregen.

In de nabije toekomst zullen 2 verschillende whisky’s gebotteld gaan worden. “Man o’Words” is vernoemd naar Robert Burns die ooit “Exciseman” was op de Annandale Distillery, en bevat de niet geturfde whisky. “Man o’Sword” betreft Robert The Bruce, voormalig koning van Schotland en geboren in Annan. Dit bevat de geturfde (40PPM) whisky.

Tijdens het International Whisky Festival zal James Rogerson (Cask & Whisky specialist) Annandale introduceren door middel van de fresh spirit (Rascally Liquor Peated en Unpeated) en speciaal gebottelde sampleflessen met de bijna 3 jaar oude whisky. Een echte primeur in de whisky wereld.

Smaaknotitie Rascally Liquor Unpeated

Neus: zacht geurend rozenwater, eau-de-vie, romig, tarte-tatin van perzik
Smaak: verse granen, zuiver, wuivende korenaren, zachte zoete drop en winegums
Afdronk: Verrassend zacht en prettig zoet

Smaaknotitie Rascally Liquor Peated

Neus: Begint met turf in de neus, beetje teer en licht geel fruit
Smaak: De turf begint sterk met een heerlijke zoete witte druif
Afdronk: Lang en blijvend en licht drogend door de rook.

 

Raasay Distillery

Raasay is een mooi maar afgelegen eiland voor de Schotse westkust, net ten Oosten van Skye. R&B Distillers heeft hier kort geleden de nieuwe Raasay Distillery geopend.

R&B staat voor Raasay & Borders. In 2018 wordt in de zuidelijke Borders regio ook nog begonnen met de bouw van een nieuwe Lowland distilleerderij. R&B oprichter en eigenaar Alasdair Day wil whisky van verschillende types en smaakprofielen produceren. Hierbij staat de kwaliteit van het distillaat voorop.

De Raasay Distillery is een kleine (96.000 LPA) en fijne distilleerderij. De alcohol die geproduceerd wordt is licht geturfd om de invloed van het land weer te geven en bevat mineralen en zouten die de invloeden van de zee ten toon spreiden.

Raasay: While we Wait whisky is de huidige botteling die het voorbeeld moet zijn voor het product van de Raasay Distillery. Deze whisky is nu al verkrijgbaar.

Smaaknotitie:

From Tuscan Wine Casks.

Neus: direct turfrook met kruiden, drop, peper en een zeebries. Daarna meer rood fruit van het wijnvat.

Smaak: meteen veel smaak met lichte turfrook, zee, zilt en zout en zwarte bessen, kersen en abrikozen.

Afdronk: lang en blijvend met eiland invloeden.

Naast de Raasay distilleerderij wil R&B Distillers ook een distilleerderij in de Borders (Lowlands) gaan bouwen. In de loop van 2018 moet de eerste paal de grond in gaan.

Ook hiervan is een “voorloper” op de markt gekomen.

Borders: While we Wait

51,7% from a refill Oloroso Sherry Butt

Smaaknotitie:

Neus: prominente sherry tonen met gebrande nootjes, kersen in chocolade en gember en peper.

Smaak: gedroogd rood fruit met gezouten karamel, verwarmende kruiden, walnoten en sherry invloeden.

Afdronk: heerlijk rijk en complex.

Meer informatie over deze 3 nieuwe distilleerderijen en merken kunt u opvragen bij de importeur:

 

WIN Dranken B.V.

De Droogmakerij 33g

Tel: 072 5320341

Email: info@whisky-import.nl