What’s in a Name?

Ardnahoe-distilleerderij ontleent zijn naam eenvoudig aan de locatie. Ardnahoe is Schots-Gaelisch voor “Height of the Hollow”, wat perfect de prachtige omgeving beschrijft waarin de distilleerderij ligt.

Het water

We halen het water om de Ardnahoe-spirit te produceren uit het gelijknamige Loch Ardnahoe, dat op een steenworp afstand van de distilleerderij ligt. Loch Ardnahoe biedt uitzonderlijk zacht water dat al duizenden jaren door veen en gesteente wordt gefilterd. Het resultaat is een uitzonderlijke waterbron voor alle aspecten van het whisky bereidingsproces.

Mysteries omringen Loch Ardnahoe: niemand weet precies hoe diep het is, terwijl anderen zeggen dat er met volle maan de geest van een steigerend wit ros uit het meer oprijst. Het zijn verhalen voor een andere keer …

Men zou vergeven kunnen worden dat ze denken dat ze in de hemel zijn – een natuurlijke, adembenemende en magische omgeving met een eigen hart en ziel.

 

Barley and the Boby Mill

Het hele proces van het maken van whisky is een opmerkelijke chemie die wordt georkestreerd door de meest bekwame meesters. Ten eerste wordt de gerst gemout op Islay, een proces waarbij de mout doordrenkt is van water om de zaden te laten ontkiemen; dat ontgrendelt het suikerpotentieel dat later in het proces in alcohol wordt omgezet. Als de gerst eenmaal is ontkiemt, wordt deze ongeveer 20 uur op turfrook gedroogd, dit is de basis van de kenmerkende veenachtige Islay-smaak in de ultieme spirit. De gerst wordt vervolgens vermalen tot ‘grist’ in onze prachtige 100 jaar oude Vickers Boby-molen – het enige apparaat in de distilleerderij dat niet nieuw is. Een klein beetje van het verleden, gebracht naar het heden als we de toekomst ingaan.

 
 

De Mash Tun

De grist wordt overgebracht naar onze “copper-domed” mash tun. Water uit Loch Ardnahoe wordt verwarmd, toegevoegd aan de Grist en het proces begint. Langzaam vormt zich een vloeistof die ‘wort’ wordt genoemd: een zoete, suikerachtige oplossing en in ons geval ook rokerig. De aandacht voor detail op dit punt in het proces staat voorop: te heet en de enzymen zullen sterven, te koud en de enzymen zullen niet zoveel zetmeel omzetten. Bij Ardnahoe is het doel om de zuiverste wort te maken en dit kan alleen worden bereikt door zorgvuldig na te gaan hoeveel mengsel is gemaakt. Daarom wordt het constant gecontroleerd op temperatuur, mengsnelheden en kwaliteit. Het resultaat bij Ardnahoe is een vloeistof die zo helder, puur en zoet is en zich perfect leent voor onze ultieme, unieke en dynamische spirit.

De wort wordt gescheiden van de kaf en naar de volgende fase van het proces gebracht, terwijl de kaf, bekend als “draf”, wordt opgehaald door lokale boeren om als veevoer te worden gebruikt.

De Washbacks

Het is in de vier traditionele Oregon Pine-washbacks dat het volgende deel van de transformatie plaatsvindt. Speciaal ontworpen en gebouwd met dit soort hout omdat dit de lange vezels, weinig sappen en knoesten bevat en daardoor de optimale omgeving biedt voor de ontwikkeling van het gist. Deze washbacks werden gebouwd door JB Vats in Dufftown. Gekoelde gist wordt toegevoegd aan de zoete, heldere wort en de reactie begint. De gist voedt zich met de suiker en produceert alcohol en schuimt hevig. Na 50 uur is het getransformeerd in wash, een vloeistof die op bier. De totale gistingstijd bij Ardnahoe is ongeveer 65 – 70 uur, wat een heerlijk fruitige wash geeft.

De Ketels

Gelegen in hun lichte, luchtige stiltekamer met prachtige vergezichten van de Sound of Islay, werden de twee koperen potstills in Ardnahoe in het noordoosten van het land vervaardigd door de vakmensen van Speyside Copperworks. De lantaarnvormige ketels zijn relatief groot met een capaciteit van 13.000 liter voor de wasstill en 11.000 liter voor de spiritstill. Samen met hun ongewoon lange neerwaartse lyne armen zorgen die ervoor dat de damp veel koperen contact krijgt. Langzame, zachte distillatie zorgt ervoor dat de spirit van Ardnahoe alle gewenste eigenschappen heeft; fruitig, veenachtig en van de hoogste kwaliteit.

 
 

De Worm Tubs

Ardnahoe Distillery is uniek op Islay. Het is de enige op Islay en een van de weinige in Schotland die nog steeds gebruik maken van de traditionele wormtub condensors. Grote koperen spoelen of “worms” die zijn ondergedompeld in tanks of “tubs” met koud water, laten toe dat de damp zacht en geleidelijk condenseert, waardoor deze wordt voorzien van een toegevoegde textuur en complexiteit. Deze vorm van condensatie was in heel Schotland gebruikelijk, maar viel in de 20e eeuw enigszins uit de gunst omdat het gebruik hiervan bijzonder trage destillatie vereist. Hoewel de accountants ons enthousiasme misschien niet delen, zijn wij van mening dat de voordelen van deze minder efficiënte methode uiteindelijk duidelijk zullen worden in het glas!

 


Maturation

Vat-selectie is van het grootste belang voor het creëren van uitzonderlijke whisky. Bij Ardnahoe gebruiken we ongeveer 70% eerste vulling ex-bourbon vaten en 20% ex-oloroso sherry oxheads. De bourbonvaten komen rechtstreeks uit de Verenigde Staten en zijn gemaakt van American White Oak, welke bekend staat om zijn smaken van toffee, honing en vanille. Rechtstreeks uit Jerez komen de Oloroso sherry vaten die gemaakt van Europese eik en verlenen rijke intense smaken van rood fruit, bruine suiker en specerijen.

Om scotch whisky te worden genoemd, moet de spirit in Schotland worden geproduceerd en minstens 3 jaar opgeslagen. Terwijl de spirit in de vaten rust, verzachten de effecten van de rijping geleidelijk aan het karakter. Ongeveer 2% van het volume van de vaten (vloeistof en alcohol) verdampt elk jaar, dit is wat bekend staat als The Angels ‘Share – hoeveel is afhankelijk van het type en de locatie van het magazijn. Een deel van de Ardnahoe-spirit is gerijpt in het warehouse op Islay, dat de bijzonder maritieme sfeer absorbeert en een extra element van “terroir” toevoegt.

Ons doel is om een ​​klassiek geturfde stijl van Islay single malt whisky te produceren; rokerig, dynamisch en vol van kracht. Wanneer weten we dat het klaar is? De whisky zal het ons vertellen. Nooit een goede zaak haasten …