Tijdens ons laatste bezoek aan de warehouses van Morrison & MacKay mochten we weer veel vaten opentrekken om het goede begin een uitstekend vervolg te geven.

Samen met de heren van Morrison & MacKay hebben we 4 uitstekende vaten geselecteerd die pure smaken combineren met aantrekkelijke prijzen.
3 van de 4 vaten waren ex-sherry vaten. 

Allereerst is er de Aultmore 2010 die afkomstig is uit een sherry butt. Deze 8 jaar oude whisky heeft een warme geur van donkere vanille, kruidkoek, fris rood fruit (kersen en bessen) en warm eikenhout. De smaken zijn rond en verwarmend met fruitgelei, bitterkoekjes en Werther’s Echte met zwarte peper. De afdronk is heel rijk en verwarmend met drogende kruiden. 

De Ben Nevis 2015 is een zeer verrassende en smaakvolle whisky. Deze Ben Nevis is niet alleen afkomstig uit een sherry vat, maar ook nog eens geturfd. Wij hebben nog nooit eerder een geturfde Ben Nevis gezien of gedronken. Geuren van “brandend zand”, smeulend eikenhout en donkere karamel vermengen zich met veel geel en rood fruit. Daarna meer boenwas, mint, “treacle toffee” met rook op de achtergrond. De tong ervaart geel fruit met melkchocolade, witte kruiden en romige vanille, waarna de tong bedekt blijft met de effecten van een turfvuurtje. Zeer bijzonder.

Blai Athol 2009 komt uit een sherry puncheon. Kruidig en fris met gepolijst koper, gekuild gras gecombineerd met citroengras en aardbeienzuurtjes. Roomboterbabbelaars met witte kruiden en geel fruit domineren de tong. De afdronk is rijk en heerlijk drogend. Wij zijn niet de grootste fans van Blair Athol, maar dit is echt lekker.

En dan is er nog de Caol Ila 2012. Deze zwaar geturfde Islay whisky komt uit een refill hogshead en geeft in eerste instantie hele frisse geuren van munt, zoete vanille, vers gemaaid gras en boenwas. Ook de tong ervaart die frisse zoetheid, waarna zilte tonen overnemen. Zoete rook en lichte salmiak vormen de afdronk. Dit is een heerlijk zachte maar karaktervolle Islay whisky. Je wilt alleen maar meer.
Een zeer aantrekkelijk viertal voor zeer redelijke prijzen verkrijgbaar bij de betere slijter.