Lochlea Distillery is een kleine distilleerderij die alles in eigen beheer doet. Van het planten van het zaad voor de gerst tot het mouten en uiteindelijk het distilleren en het laten rijpen van de whisky in de vaten, alles gebeurd in eigen beheer. De distilleerderij is dan ook totaal onafhankelijk. Dit is ook exact de reden waarom niemand ooit van de, toch al enkele jaren producerende, distilleerderij had gehoord, totdat in augustus 2021 de eerste geruchten de ronde deden over een nieuwe distilleerderij in Ayrshire.

Nadat Malcolm Rennie (voormalig Ardbeg, Kilchoan, Annandale) de productie in de eerste jaren voor zijn rekening nam, is hij nu opgevolgd door John Campbel, die maar liefst 25 jaar de leiding heeft gehad over Laphroaig op Islay. Zowel Malcolm als John zijn grootheden in de Schotse whiskyindustrie, wat natuurlijk veel zegt over Lochlea.

Lochlea Distillery
Lochlea Distillery

En nu is er dan de allereerste botteling van de Lochlea Distillery. Gebotteld in een speciaal voor Lochlea ontworpen fles met daarin niet alleen de naam, maar vooral ook de bandensporen van de trekkers die het land bewerken en de gerst planten en oogsten, is niet alleen de whisky aantrekkelijk, maar ook het ontwerp.

Lochlea Distillery John Campbell
Lochlea Distillery John Campbell

Lochlea First Release

46% matured in First fill bourbon barrels en ex- Pedro Ximenez vaten.

Natuurlijk niet koude gefiltreerd en niet bijgekleurd.

Lochlea first release
Lochlea first release

Kleur: oranje-koper
Neus: een hele fruitmand met appel en sinaasappel, perenzuurtjes en ook appeltaart. Bruine suiker met licht gebrande vanilleroom, toffee en fudge. Later ook bruine kruiden.
Smaak: rijk en zoet met karamel (klein beetje gebrand) en hazelnoot. Dan neemt ingelegd fruit weer over, met geroosterde ontbijtgranen en meer kruiden als kruidnagel en kaneel.
Afdronk: ook in de finish die rijke combinatie van fruit, kruiden en vanille. Heerlijk.