[lead]We hebben nieuwe bottelingen van onze meest populaire labels. 4 nieuwe whisky’s van David Stirk’s Exclusive Malts label en 3 nieuwe bottelingen van het Càrn Mòr Strictly Limited label. Verder een fantastische nieuwe Hine Cognac.[/lead]
Hine Bonneuil 2005 Grande Champagne
Hine bezit in het hart van het Grande Champagne gebied zijn eigen druivengaarden. Hine distilleert dan ook haar eigen Eau de Vie, wat vervolgens in de eigen warehouses rijpt tot de mooiste cognac.
De Hine Bonneuil 2005 is afkomstig van de velden bij het gehucht Bonneuil en is een “Single Estate, Single Cask Grande Champagne” cognac. Iets waar alleen Hine toe in staat is. Er zijn in totaal 18 vaten geselecteerd uit het uitzonderlijke cognac jaar 2005.
De krachtige geuren zijn typisch voor een warm jaar. Meer fruitig dan floraal. De licht gouden cognac biedt een opmerkelijke neus, een ontwikkelende elegantie en subtiele geuren van rijpe druiven. Daarna combineren gemberbrood, zoete drop met fruit zure tonen, afgerond door peperige kruiden. Het mondgevoel is mooi afgerond, prachtig fruitig en vol kruidig. Daarna volgen dan nog honing en ananas met een hint van kruidnagels. De mooie afdronk bewijst wat voor uitstekend jaar 2005 was.
Exclusive Malts
David Stirk heeft 4 erg mooie nieuwe whisky’s gebotteld.
De jongste is de Auchroisk 2003. De 11 jaar oude whisky komt uit een refill sherry hogshead en kent mooie tonen van rood fruit, kaneel en eikenhout. De Craigellachie 2001 is een typische Speysider met licht geel fruit, gemaaid gras, aardetonen wat allemaal wordt overdekt door honing.
De Bladnoch 1992 is een sprekend bewijs dat goede vaten uiteindelijk goede whisky opleveren. Zachte tonen van gras en limoen vermengen zich met eikenhout en bananen. De afdronk is prettig drogend met meer zoet fruit en honing/ mosterd saus.
Mijn persoonlijke favoriet van de vier is de Tobermory 1994. Deze “oude” eilandwhisky heeft veel stevige smaken in zich die echter prachtig combineren tot geheel van eikenhout, zee en zout met oriëntaalse kruiden en een spoor van rook. Een echte aanrader.
Càrn Mòr Strictly Limited
Het 3-tal nieuwe Càrn Mòr whisky’s wordt geopend door één van de jongste whisky’s die wij ooit geïmporteerd hebben. De Glentauchers 2010 is “maar” 4 jaar oud en is afkomstig uit een first fill sherry butt. Deze levendige whisky kent de kruidige en moutige tonen van de distilleerderij die vermengt worden met de warme invloeden van het Europese eikenhout. Appeltaart met room, kersen en witte chocolade maken deze jonge whisky heel erg volwassen.
De Mortlach 1998 is heel rijk aan tonen van ingelegd geel fruit vermengt met lichte witte kruiden. Het mondgevoel benadert perfectie met Dundee cake, ingelegd fruit en zoete kruiden.
En als laatste is er de Caol Ila 2006. Deze 8 jaar oude geweldenaar is krachtig in al zijn facetten met natuurlijk turf en zee, zilt en zout. De turf is echter redelijk zoet en dat geeft het geheel een heerlijk mondgevoel. De afdronk kenmerkt zich door drogende kruiden vermengt met de turf en zilt. Jong, maar zeer volwassen.
[hr style=”solid|dash|dot”]
Smaaknotities
[columns]
[column size=”fourth” last=”no”]
Exclusive Malts Tobermory 1994,
20yo, 53,8%
Neus: zee en zilt: met eikenhout en oriéntaalse kruiden
Smaak: vol en kruidig met rook en zilte invloeden
Afdronk: lang en ziltig. Vol van smaak[/column]
[column size=”fourth” last=”no”]
Exclusive Malts Craigellachie 2001,
13yo,51,2%
Neus : typisch Speyside met geel fruit en gemaaid gras.
Smaak: fruitig met aardetonen en een wassige invloed
Afdronk: de honing plakt in het verhemelte. Lang[/column]
[column size=”fourth” last=”no”]
Exclusive Malts Auchroisk 2003,
11yo, 57,6%
Neus: rood fruit overdekt met kaneel
Smaak: vol met zoet fruit en vanille met anijs.
Afdronk: de vanille wordt overdekt door pittige kruiden en licht eikenhout.[/column]
[column size=”fourth” last=”yes”]
Exclusive Malts Bladnoch 1992,
22yo, 53,3%
Neus : gras en limoen met eikenhout en bananen
Smaak: zoet fruit, honing maar ook pittige mosterdkruiden.
Afdronk: middellang en tropisch.[/column]
[/columns]
[columns]
[column size=”fourth” last=”no”]
Carn Mor SL Mortlach 1998,
16yo, 46%
Neus: Volle zoetheid van geel fruit en elegante kruiden.
Smaak: Mooie ronde volle smaken van highland cake, zachte appels, rijk en zoet kruidig
Afdronk: lang, zoete kruiden en zachte caramel[/column]
[column size=”fourth” last=”no”]
Carn Mor SL Glentauchers 2010,
4yo, 46%
Neus: peperig, donkerrood fruit, mokka
Smaak: krachtig jong, kruidig, peperig, donkere chocolade, donkere bessen, lichte sherrytonen
Afdronk: lang en krachtig, mokka en blauwe bessen[/column]
[column size=”fourth” last=”no”]
Carn Mor SL Caol Ila 2006,
8yo, 46%
Neus: Fris, open, licht fruiting. Zeetonen, zilt en turf met gebrande toast
Smaak: Zacht, elegantezoete turfrook, zilt, zoete toast
Afdronk: Elegant, licht rokerig en zoete drop[/column]
[column size=”fourth” last=”yes”]
HINE Bonneuil 2005 Cognac,
Neus: fruiting en floraal met gember brood en zoete drop.
Smaak: licht fruid overdekt met kruiden. Honing, ananas en kruidnagelen.
Afdronk: rijk en mooi afgerond.[/column]
[/columns]