Whisky Import Nederland (kortweg WIN) is in december 2004 opgericht door twee echte whiskyliefhebbers. Jan Kok en Marcel Bol zijn benaderd door whiskyschrijver Charles MacLean met het voorstel om de nieuwe bottelingen van Adelphi Distillery te importeren.

Marcel drinkt al whisky vanaf zijn studietijd. Ruim 20 jaar geleden was er nog niet zoveel single malt whisky verkrijgbaar in Nederland, en dus was de eerste kwaliteitswhisky een Dimple. Al snel werd Nederland uitgekamt op zoek naar iets anders of beters. Bij een accountantskantoor werden Jan en Marcel collega’s, en van het één kwam het ander. Ook Jan werd besmet met het whiskyvirus, en al gauw werd de eerste reis naar Schotland geboekt om te gaan bekijken waar al dat lekkers vandaan kwam.

Beiden werden in de begintijd van de Usquebaugh Society al lid, en enige tijd later ook bestuurslid. Jan eerst als penningmeester en Marcel volgde als voorzitter van deze grote club van whiskyliefhebbers. Al snel werd Marcel ook de hoofdredacteur van het verenigingsmagazine De Kiln en ging veel schrijven over whisky. Ongeveer tegelijkertijd werd het tweetal benaderd door Diageo. Diageo zocht een aantal whiskyliefhebbers om promotionele proeverijen te verzorgen door het land. Hieraan voorafgaand moesten alle mogelijke cursussen in Schotland gevolgd worden, o.a. de Malt Advocate Course, de meest diepgaande cursus op whiskygebied. Deze cursus werd gepresenteerd door Charles MacLean. Al snel na deze cursus werd Charlie gerecruteerd als schrijver voor De Kiln, en zo ontstond een vriendschap die uiteindelijk leidde tot de vraag om Adelphi te gaan importeren. Tenslotte selecteert Charlie de te bottelen vaten voor Adelphi.

In al die jaren hebben Jan en Marcel vele proeverijen georganiseerd en gepresenteerd en natuurlijk veel geleerd over whisky. Verder is Jan ook nog bestuurslid van de Stichting Whisky Festival Noord Nederland.

Keepers of the Quaich

In 2006 zij zowel Jan als Marcel benoemd tot Keeper of the Quaich. Lidmaatschap van deze selecte club is alleen mogelijk op voordracht van meerdere Keepers en op verzoek van de club zelf.

Deze grote eer wordt alleen verleend aan personen die zich gedurende een langere periode hebben bezig gehouden met het promoten van de Schotse whisky.